Tänk om gamla hus själva kunde berätta!

Det här gamla övergivna huset har inget med min släkt alls att göra.

– Nej det här handlar nog mer om mitt allmänna intresse kring hur man hade det och hur man levde förr i tiden. Detta i kombination med mitt andra stora intresse, fotografering. Det här är också en berättelse som visar att det alltid är bra att ha med sig sin kamera när man ska någonstans även om man inte just då är ute för att fotografera. Jag är ganska säker på att många som fotograferar många gånger har upplevt att årets bästa motiv är mitt framför ögonen på dig och att man tyvärr inte då har någon kamera med sig.

Idag körde jag min dotter till en av hennes kamraters 20 års fest i Dalstorp.  På vägen dit kör man mot Nittorp i Tranemo kommun och längs vägen såg jag ett gammalt hus som såg väldigt intressant och spännande ut. Jag åkte och lämnade av min dotter vid festen och körde sedan samma väg tillbaka. Givetvis var jag tvungen att stanna vid det där huset som såg så intressant ut och visst jag hade med mig kameran i bilen denna gång.

DSC_2694

När jag gick runt huset och tog bilder från utsidan såg jag att det fanns mycket intressant även inne i huset. Huset var övergivet för länge sedan, det syntes tydligt. Dörren i var i stort sett borta helt så det var bara att gå in och fortsätta att fotografera även inne i huset. När jag gick där inne så tänkte jag precis den tanken som rubriken säger till detta inlägget. ”Tänk om gamla hus själva kunde berätta”. Man blir faktiskt nyfiken på vilka som kan ha bott här och hur deras levnadsöden har varit. I det här huset har människor varit glada och skrattat högt och tydligt. Här har man haft fest med släkt och vänner och även firat jul, påsk och födelsedagar. Men man har också haft familje gräl och även drabbats av svår sorg. Här har man haft framtidsdrömmar och planerat för sina framtida liv. Barn har blivit till och kanske även fötts här i huset. Någon som är född här kanske fortfarande lever och bor i något annat hus någon annan stans. – Tänk om det huset själv kunde berätta om alla dessa saker för oss. Det finns ändå en del saker kvar i huset som tydligt visar att här har det bott folk och här har det funnits både liv och verksamhet någon gång bakåt i tiden.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag har i vart fall tagit reda på att det här huset heter Gölingstorp Norrgård 1 och att det ligger i Nittorps församling. Jag har nu också tagit reda på att 1874 – 1890 så bodde här följande familj: Handlare Karl August Andersson född den 12 januari 1844 och hans hustru Justina Andersdotter född den 16 juni 1847. De hade 2 döttrar och 4 söner. Så visst har det funnits liv i även det här huset. Men tyvärr så kan huset inte självt berätta någonting alls för oss.

2 tankar på “Tänk om gamla hus själva kunde berätta!

  1. Körde förbi det huset härom dagen.
    Tyckte det såg ut som att timret är förhållandevis friskt, kanske går det att rädda?
    Skulle väldigt gärna vilja ha ett sådant hus.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s