Släkten Engström – Gruvarbetare vid Malmviken, Mormorsgruvan och Bersbo gruvor.

Nu i veckan har jag besökt far och svärfar i Åtvidaberg. I samband med det så åkte jag också ut till Bersbo och fotograferade vid det Adelwärdska gruvschaktet. Jag besökte även Facits museum i Åtvidaberg och den utställning som heter ”Pussebitar ur det förflutna” En utställning om människor som varit med och format det Åtvidaberg som finns idag. I den utställningen finns min ana gruvarbetaren Jonas Engström med.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag har en blogg till och där kan läsa om och se bilder från arbetet med att rädda Gruvlaven över det Adelswärska gruvschaktet. Bilderna i bildspelet där är tagna både från marken men även från en Skylift minst 18 meter över marken.

– Åh jag som har sådan svindel…

Länk till min  Fotodagbok med inlägget om Bersbo gruvor:

Rädda Bersbo gruvor!

Dick Wåhlin bloggar om släktforskning och även lite annat.

Stamfadern till gruvarbetarsläkten Engström hette Nils Backström och han var corpral. Det enda som jag i övrigt vet honom är att han bodde i Norra Uthövdan i Vireda i Kronobergs län och att han var gift med Brita Jönsdotter. Deras gemensamma son Nils Engström är min mm mm mf f.

Nils Engström och Stina Johansdotter

Nils Engström föddes 1747 i Virestad (G) Han kom till Malmviken som gruvarbetare 1784 och gifte sig den 26 augusti 1787 med Stina Johansdotter född den 3 mars 1758 i Alseda (F). Nils och Stina var bosatta i Österbo i Malmviken och Nils arbetade mellan 1784 och 1792 i koppargruvan i Malmviken. År 1792 lades gruvan i Malmviken öde men brytningen återupptogs igen mellan 1845 och 1862. Att arbeta i gruva var ett mycket farligt arbete vilket bl.a bevisas av att Nils sonson Jonas Gustav Engström avled till följd av bergsskott i Malmviksgruvan den 11…

Visa originalinlägg 555 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s