Det jag menar med rubriken är att när man läser en bouppteckning så kan man med lite egen fantasi få en uppfattning om hur den avlidnes liv har varit. Genom att titta på vilka saker som är upptagna och värderade så kan man också bättre föreställa sig hur det såg ut i inne hemmet. De verktyg och andra saker som finns upptagna ger också en indikation på vad man sysslade med till vardags. Har man sedan också varit och besökt platsen där personen har levt sitt liv då kan man nog påstå att man har en relativt bra bild över den personens levnadsvillkor.
För oss släktforskare är därför bouppteckningar en mycket viktig källa. Lagen om att man ska upprätta bouppteckning när något avlidit kom år 1734, men det finns bouppteckningar som är äldre än så.
Arkiv Digital har nu helgen lagt till en hel del nya bouppteckningar från början av 1900-talet. En av mina anor som jag skrivit en del om tidigare, Petter Rahm, hans bouppteckning fanns nu med bland det som har uppdaterats. Det här var också en av de uppgifter som fanns med på min ”Att Göra -lista”, det att hitta just Petter Rahms bouppteckning.
Lite kort om Petter Rahm:
f.1818.07.28 Hagtorpet, Värna (E)
g.1837.12.26 Bersbo, Värna (E)
d.1904.03.28 Bysjötorp, Yxnerum (E)
1842 Antagen som Livgrenadjär
1855 Avsked som Livgrenadjär pga av sjukdom
Har också arbetat som tunnbindare och gjorde spritunnor till Rehnbergs spritfabrik i Söderköping. Han var också korgmakare och de sista åren av sitt liv var han kyrkvaktmästare i Yxnerum
En mer fullständig levnadsbeskrivning finner du här:
Här en förteckning på de föremål som finns upptagna i hans bouppteckning:
Koppar
1 gryta 5 kr
1 kokare 1,50 kr
1 panna 1 kr
2 flaskor 1 kr
1 bunke 0,50 kr
Järn och blecksaker
1 gryta 1 kr
1 panna 0,25 kr
2 stekpannor 0,50 kr
2 saxar
1 kaffebrännare
1 eldtång
1/2 dussin knivar
Möbler
1 skänk 1 kr
1 säng 0,50 kr
2 bord 1,50 kr
4 stolar 0,25 kr
1 väggur 1 kr
Sängkläder
2 var 1 kr
3 kuddar 0,75 kr
Linne
10 lakan 5 kr
2 servetter 0,50 kr
Den avlidnes garderob 10 kr
Böcker 2 kr
Diverse
Fiskeredskap 3 kr
2 yxor 0,50 kr
1 bykkar 1 kr
2 ljusstakar 1 kr
1 lampa 0,25 kr
2 sågar 1 kr
3 lufter gardiner 3 kr
Värde av boets saker totalt 46 kr
Nu har jag inte tagit med fodringar och skulder utan enbart tittat på hans saker som alltså har värderas till totalt 46 kr. Nu vet jag att det fanns några till föremål i boet eftersom de har gått i arv i släkten. Det är inga direkt värdefulla saker som direkt skulle ha påverkat totala värdet då särskilt mycket. I dagens penningvärde så motsvarar 46 kr 1904, 2 617 kr år 2014. (http://www.historia.se/Jamforelsepris.htm)
Förr tog man upp allt i den avlidnes bouppteckning in i minsta detalj, undantaget här är den avlidnes kläder och böcker som är sammanslaget i gemensamma poster. Men om du tänker dig en fullständigt detaljerad bouppteckning efter en person i Sverige som levt fram till nu och jämför med denna så kan man tydligt se att samhället och levnadsvillkoren ar förändrats en hel del.
En annan detalj i den här bouppteckningen som också visar på utvecklingen i samhället är bouppgivarens namnteckning. Petter Rahms dotter Stava Sofia var inte skrivkunnig utan det var någon annan som förde pennan över pappret i Stafva Sofias ställe, men hon höll själv med sin hand på pennan när namnteckningen skrevs. Det här förfarandet kallas ”med handen på pennan” och förkortas m.h.p.p.
(Not: m.h.p.p är en juridisk term som fungerar bra att använda även idag när någon av någon orsak inte kan skriva själv, tex pga av sjukdom. Bara personen själv är närvarande och att handlingen är hans egen vilja samt att det hela bevittnas.)
Här är bilder på den fullständiga bouppteckningen: