About

Milano 2012 (105)

Jag heter Dick Wåhlin och bor i Bankeryd strax utanför Jönköping i Småland. Ursprungligen är jag en ”Östgöte från Sockna” eftersom jag är född i Åtvidaberg. 

Jag var relativt ung när jag började släktforska någon gång i slutet på 1970-talet. Min mor hade samlat en del uppgifter och foton kring våra närmaste anor i ett album som jag tittade i med stort intresse lite då och då. Det var något särskilt som gjorde att det var spännande och intressant med att titta på dessa gamla foton och läsa i albumet.

När forskning på nätet blev möjligt så började jag samla anor ungefär så som man samlade filmstjärnor och hockeybilder som barn. Det gällde att ”fylla albumet” så fort som möjligt och även att vissa ”kort” var lite mer intressanta än andra. Det är bara det att när man släktforskar så är det i princip omöjligt att ”fylla albumet” och särskilt när man också ger sig ut vid sidan av sina rakt nedstigande anor.

I dag är jag äldre, erfarnare och förhoppningsvis också klokare. Jag arbetar nu betydligt långsammare och noggrannare med min forskning. Har också upptäckt att det är betydligt mer intressant att fylla en anas historia med mer än data om födelse, giftermål och död. Jag har därför också under senare år helt bytt strategi med min släktforskning. Numera är det mer intressant att samla små vardagliga berättelser om både människor som lever i dag och givetvis om dem som har levt för längre sedan. Det nämligen dessa berättelser som skapar riktigt och verkligt innehåll till släktforskningen. Visst är det intressant med namn och datum på äldre släktingar men det är berättelserna om hur och var de levt sina liv som ger det verkliga och intressanta innehållet i forskningen.

Mitt råd till alla som vill släktforska är att samla på berättelser. Tänk också på att det som i dag är nutid snart blir bortglömt men att du kan göra det till en viktig del i din egen släkthistoria för kommande generationer. Prata med och intervjua alla levande släktingar för en dag så kanske du upptäcker att det tyvärr är försent. Jag har också rest runt och knackat på dörrar hos helt okända och därigenom fått ta del av fantastiska historier som lagts till min forskning. Särskilt viktigt är detta ute på landsbygden där det fortfarande kan bo kvar många som kan berätta intressanta saker för dig om både dina förfäders liv och platsen där de har bott. Inser att detta kanske inte är särskilt gångbart i större städer men rekommenderar det varmt när ni hittar torpare och särskilt bönder bland era anor. Jag har också letat ute terrängen på flera i dag helt igenväxta platser efter rester av gamla torp. Har även vid några tillfällen hittat spår av liv på platsen i form odlingar, gamla äppleträd eller bärbuskar. Detta ger en helt annan känsla för hur dina släktingar levde sina liv på denna plast som du då förhoppningsvis har hittat.

Mitt viktigaste råd blir att släpp ibland tangentbordet och ge dig ut och samla på dig underlag till intressanta levnadsberättelser!

 

Kontakt: info(at)dickwahlin.se   (byt ut (at) mot @)

Besök också gärna min Fotoblogg:

 Fotodagbok

Finns också på:

Flicr My Photostream

Twitter

 

3 tankar på “About

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s